A psziché titkai

❮❮ ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... ❯❯
Pszichopata, vagy igazi hős?
Amikor az első pszichiáter látogatásom után családom és barátaim elé tártam addig titkolt problémáimat és frissen diagnosztizált betegségeimet, rettentően féltem a fogadtatástól. Féltem, vajon mit fognak szólni, ha megtudják, hogy paranoid zavarral, szorongással,... »

Belső konfliktusaink eredete
Mindenkinek, aki ember, vannak lelki konfliktusai legerősebb lelki kötelékrendszerében, az ember nemző családjában alakulnak ki. Akkor is a nemző családot kell figyelembe vennünk, ha nem a nemző szülők nevelték fel a gyermeket. »


"Védd magad! Leginkább." III/3.
...Ezreket bántalmaznak a legkülönfélébb módokon, formában és mértékben, a legaljasabb módon csalnak meg, használnak ki, hisz erről szól a világ… mégsem teszik, amit én(?) vagy csak kevesen(?). Aztán meg drámákkal is tele vannak már a könyvtárak. Vagy tán... »

"Védd magad! Leginkább." III/2.
...a fenevadad - most is, mint már annyiszor - sikerült újból a ketrecébe zárnunk… kemény munkával, igen komoly erőfeszítéseink árán… óvatosan, hogy vagdalkozása közepette mindenki a lehető legkevesebb sérüléssel… és gyógyulási idővel ússza meg... »

Gyerekek a halálról
Szerintem nem könnyű a halálról beszélni – megtalálni a megfelelő szavakat, s meglehet, szavakra talán nincs is szükség az emlékezéshez. Halottak napján kedves gyermekhangokra lettem figyelmes. A rádióban arról kérdezték őket, voltak-e a szüleikkel a... »

"Védd magad! Leginkább." III/1.
...Na tessék! Máris zavarodottan elhallgatott… rossz jel. Ilyenkor kezdi bontogatni a fenevad ketrecét... kicsinyes bosszúság gyötri… óvodás bosszúvágy, ami, ha nem szűnik meg időben, egészen a gyűlöletig terebélyesedik… elveszi minden... »

"Védd magad! Méginkább" II/2.
Hm… Ismét láthatom hát a hasznát, az értelmét a lélekcserének. Bizony… ennek a helyzetnek a megoldásához is kevés lenne az „első” ereje. Az új erő „nagyobb, elegendő, a feladat nagyságához illik.” „A régi ember lelki... »

"Védd magad! Méginkább." II/1.
Itt ez a nagy ház. Én meg… egyetlen éjszakát sem merek közös fedél alatt eltölteni vele. Ez borzalmas. A száz kilométernyi távolság tőle… az már megnyugtató. Kevesebb nem. Hát így kell lennie? Volt anyám és sohasem volt. Van húgom és mégsem lehet... »

"Védd magad!… Mindenáron." I/3.
Valahogy a kiutasításom óta anyám egyre jobban hidegen hagyott, önkéntelenül olyan ridegen kezdtem viselkedni vele, hogy magam is meglepődtem. Ezután már meg sem próbáltam az érkezésemkor megölelni. Csak egy szűk pillanatig néztem rá, röviden köszöntem, és már fordultam is el tőle. »

"Védd magad!… Mindenáron." I/2.
Majd egy egész évig nem jártam már náluk, amikor az anyu egyszer csak felhívott, hogy: - A hugod má’ ki sé kel az ágybú. Olyan lusta, mint a dög. – kezdte és kicsit később részletesen elmesélte, hogy milyen veréssel próbálkozott új életet parancsolni... »

❮❮ ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... ❯❯
Minden jog fenntartva © 2024, www.testunklelkunk.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) testunklelkunk.hu | WebMinute Kft.