Őszi változások

Az ősz valóban a változások hónapja. Megváltozik a táj, s mellette a lelkünk és a testünk! Fáradékonyabbak, feszültebbek leszünk. Pedig az ősz csodás, felfoghatatlan folyamat, melynek minden percét élvezem!

Személy szerint szeretem az ősz színeit, illatát, a változást ami lezajlik ilyenkor a természetben, és belül a lelkünkben! Szeretem a fáról lehulló, megannyi színű és formájú faleveleket, a gyenge napsugarat, ami hajnalban ébreszti a tájat, szeretem megfigyelni ilyenkor az állatok viselkedését, ahogy tudatosan készülnek a változásra, amit az ősz hoz el számukra. De vajon mi, emberek is ennyire tudatosan készülünk az őszre? A változásra?

Ahogy a nappalok rövidülnek és egyre hűvösebb van kint, mindannyian beszorulunk a jó meleg szobába, egy tábla csokival, vagy egy forró kakaóval, pedig a naptár szerint még "csak" október van, mégis ezt a kis hűvösséget januári mínusznak tekintjük és eszünk ágában sincs kimozdulni onnan! Mondhatni, túl hamar kezdünk el téli üzemmódba váltani, ami nem tesz jót se testnek, se léleknek!

Ilyenkor az ember szervezete egy fához hasonló, mert mint ahogy egy fa is elkezdi hullajtani a levelét, és a benne zajló biológiai folyamatok lelassulnak, ugyanígy lassul le a mi szervezetünk is, elsősorban az anyagcserénk. Míg nyáron megehettünk akár két szelet csokit is este 8-kor és meg sem látszott rajtunk, addigra ez az őszi hónapok kellős közepén, bizony már mutathat némi súlygyarapodást.

Október vége felé pedig már testünk vitamin készlete is fogyóban van, az egyre kevesebbet sütő napocska miatt például a D-vitamin hiánya okozhat esetleg "gondot". Leginkább a tojássárgája, vaj, tejszín és a csukamájolaj, szardíniakonzerv, vitaminozott margarinok, csiperkegomba, zabpehely, búzacsíra, és az élesztő azok az ételek, amikkel az őszi hónapokban ezt pótolhatjuk.

Bizonyára mindenki észrevette már saját magán vagy családtagjain, hogy az ősz, a hideg és a komorság nem csak fizikailag változtat meg, de lélekben is átalakít. Sokkal feszültebbek, búsabbak leszünk és elhatalmasodhat rajtunk a depresszív hangulat. Ilyenkor reménykedve várjuk, mikor lesz már jó idő, pedig még mindig csak ősz van és még csak most ballagott el a kertek alatt a nyár, messze van még a megváltást ígérő tavasz!
Ilyenkor aztán előkerül a konyhafiókból a csoki, a cukor, amivel talán lelkünk is helyre rázódik és nem érezzük azt, amit. Két harapás között visszaemlékszünk arra, milyen jó volt a nyáron, kirándultunk, kocogtunk, bicikliztünk... most pedig hogy ősz lett, hirtelen nincs kedvünk semmihez...
Pedig az őszi táj ugyanolyan csodás lehet, akár egy tavaszi. Nincs más teendő, csak elővenni a már réges rég félretett biciklit, megkeresni az edzőcipőt és irány a természet! Csodásan szép a lehulló falevelek "között" kocogni, biciklizni vagy sétálni. Mindez pedig jót tesz a léleknek és a testnek egyaránt.

Az ősz nem más mint egy "átalakító program". Felkészíti a természetet és minket embereket egy csodás és igazán titokzatos időre, melynek hónapjai rettentően hidegek, de mint az ősz megannyi lehetőséget tartogathat számunkra.
(A cikket beküldte: ..Napsugár..)Önmagam kibontakozása
Pár éve, amikor szerelmes lettem, azt hittem, hogy végre én is boldog lehetek. Úgy éreztem, hogy vége lesz a szenvedéseimnek és a múlt már sosem fog fájni. Elbújtam egy álarc mögé és látszólag voltam csak boldog. »

Az elfogadás hatalma
A legtöbb ember - amint szocializálják az iskolákban - megtanulja, hogy tegyen különbséget a számára hasznos és haszontalan, a kedvező és kedvezőtlen, az eredményes, és eredménytelen, a szép és csúnya, a „jó” és a „rossz” között. Elhitetik... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.testunklelkunk.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) testunklelkunk.hu | WebMinute Kft.