Kategória: A psziché titkai

Vannak kényszeres cselekvéseid, kényszeres gondolataid? 3.

2011 januárjában kezdtem el a kényszerbeteg-terápiát. Azóta sok ismeretet szereztem e témakörben. Bölcsész vagyok, és hosszú évek munkanélkülisége után úgy érzem, végre egy nekem való feladat. 8 éve nincs munkahelyem, csak tengtem-lengtem otthon. Mindig írtuk az elemzéseket, dolgozatokat az egyetemen, és most mennyire hasznát veszem a tanulmányaimnak.

Itt van mindjárt a név. Egy betegség, és 4 féle neve van: kényszerbetegség, rögeszmés-kényszeres betegség, obszesszív-kompulzív zavar, rövidítve OCD.
Elolvastam a magyar piacon föllelhető könyveket. Az egyik a kék könyv, a sötétkék színű Kényszerbetegség. Ezt a könyvet dr. Németh Attila és köre, a Nyírő Gyula kórház csapata írta, most adták ki év elején. Ez az első igazán átfogó, és részletes szakkönyv nálunk e témában. A már említett Rögeszmés-kényszeres betegség, fordította dr. Antalfai Márta. Stanley Rachmann a szerzőpáros egyik tagja, Kanadában él, és az első viselkedésterapeuták egyike, akinek sokat köszönhetünk mi, OCD-sek. Loyolai Szent Ignác, Az önmagát gyógyító kényszerbeteg könyvéhez még nem jutottam hozzá, Németh Attila tollából.
Filmek is vannak, amik közül nem egyet úgy izgultam/nevettem végig, hogy nem is vettem észre, nekem is ez a bajom. Az Aviátor Howard Hughes életét dolgozza fel, legalábbis a fiatalkorát. Monk, a flúgos nyomozó, manapság a legismertebb kényszerbeteg. A Tök alsó 2.-ben a női főszereplő háromszor iszik facipőből sört, mielőtt randizni menne.
Én magam szerepeltem az MTV Prizma c. műsorának a kényszerbetegségről szóló részében, márciusban. Dr. Németh Attila és Csigó Kata, az OCD két tapasztalt gyógyítója, én és egy másik sorstárs beszéltünk a tapasztalatainkról.
Amit hiányolok az, hogy nincs a kényszerbetegek számára egy érdekvédelmi fórum. Januárban csináltattunk a férjemmel egy honlapot, mert úgy éreztem, nagy szükség van erre. Feltöltöttem a legfontosabb infókat, és mindennap benézek a fórumainkra.
További célom egy egyesület alapítása. Ezúton várom az ötleteiteket a névre és a logóra! A szaknévsorban egyelőre a jelenlegi orvosom és a közéleti szereplést vállaló OCD-szakértők neve árválkodik (3 név). Jó lenne ezt a listát kibővíteni, hogy bárki elérhesse az ország bármely pontjáról. Azt is feltüntettem, hogy kényszertől szenvedő gyerekeket a budapesti Vadaskert Klinikán fogadnak az egész országból.

Végül az állapotomat szeretném bemutatni a terápia elején, és most fél év múlva. Számokkal is ki tudom fejezni, remélem.
Kezdetben:
diszkomfort: 80,
kényszeres késztetés: 85,
ismétlések száma: 3-4,
időtartam: 20 perc,
gyakoriság: 10-20 (átlagértékek).
Jelenleg:
diszkomfort: 40,
kényszeres késztetés: 30,
ismétlések száma: 0,
időtartam: 1-5 perc,
gyakoriság: 7-8.
Ez egy 50%-os javulás, ami nekem javított az életminőségemen. Nem szabad rögtön a teljes gyógyulást várni, és mindig reális célt tűzz ki magad elé!
(A cikket beküldte: rizsa31)Önismeret, mint mindennek kezdete...
1. A SZÓ Önismeret... A filozófus egyből fel is teheti nekünk a kérdést, hogy mit értünk azon szó alatt, hogy ÖN és főleg mit jelenthet az ISMERNI szó? – s bizony ez a kérdés is hihetetlen mélységekbe kalauzolhat el minket, ha nem megyünk el mellett... »

A mudra
Meglepve tapasztaltam, hogy a remegés, ami még az imént is minden porcikámban ott cikázott, teljesen elmúlt. Ahogy átértem, ugyanavval a sebességgel folytatva utam, amivel mindvégig haladtam, váratlanul jobbra fordultam és egy kis félkört leírva, át az úttesten,... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.testunklelkunk.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) testunklelkunk.hu | WebMinute Kft.