Kategória: Szerelem

Szerelemhullám

Mi a szerelem? Erotikus vonzerő, idealizált csodálat, vágyak keveredése? Ezekre a kérdésekre keresik sokan a választ, de megtalálni nagyon nehéz. Mint életünk legnagyobb részét, ezt a területet is irányítják, de vajon ki, vagy mi?

A szerelem jeleit felismerni szinte lehetetlen. Hogy van az, hogy valaki gondolatai csak egy ember körül forognak, miért pont Ő és miért nem szeret másokat is így valaki?
A szerelemkutatók is ezekre a kérdésekre próbáltak válaszolni és érdekes eredményre jutottak.
A szerelem érzéséért főként a biokémia tehető felelőssé. Küldöttei nem mások, mint a hormonok. Ennek alapján kijelenthető, hogy a szerelem érzése tehát nem a szívben, hanem a fejben keresendő. Agyunkon belül a limbikus rendszerben található érzéseink irányítójának központja. Innen indul a szerelem első érzése, az az euforikus állapot, melyben szinte sebezhetetlennek érezzük magunk. A szerelmes ember agyában nem más, a mellékvesevelőből kiválasztódó hormon, az adrenalinhoz hasonló szerkezetű és hatású hormon szabadul fel. Ám agyunk egy idő után megszokja ezt az állapotot, és a hormon eltűnésével a szerelem intenzitása is csökken, elmúlik és egy másik érzés lép helyére. Helyére elmélyült vonzalom lép, melynek érzéséért egy újabb hormon, az endorfin a felelős. Hatása hasonlít a morfiuméhoz. Fájdalomcsillapító, nyugtató. Ezért van az, hogy a kezdeti kuszaság, izgágaság alábbhagy és cserélődik egy kiegyensúlyozott érzelmi életre.
Miért bukunk bele a kapcsolatba? Egyes tudósok szerint a hormonháztartás az ok. Mint minden állapotot, az endorfin termelődését is megszokja agyunk, így hűl ki lassan, de biztosan a kapcsolatunk. Azonos érdeklődési körű emberek azonban akár egy egész életen át együtt maradhatnak, de a hormonszint eléri azt a pontot, amikor az agy már nagyon csekély mennyiségben vagy egyáltalán nem érzi azt. Öregkorban a leggyakoribb agyunk elérzéktelenedése. Ettől függ tehát szerelmünk intenzitása.

Az intenzitást pszichológusok több, összesen hat nagy csoportba rendezték.
I: Agape: az önzetlen szerelem, melyben a szeretett személy boldogsága áll életünk középpontjában

II: Eros: az erotikus szerelem érzése, fő mozgatórugója a szexuális szenvedély

III: Ludus: Szerelmünk infantilis, játékos oldalának keresése, ennek kihasználása áll a középpontban. Ez leginkább tini korra jellemző.

IV: Stroge: Szerelmünkben bajtársat vélünk felfedezni. Iránta nagy szolidaritással viseltetünk, nagyobbal, mint egy normális szerelemben.

V: Mania: szerelmünk középpontja a szeretett személy, akit már-már betegesen akarunk birtokolni, saját személyiségét nem hagyjuk felszínre törni.

VI: Pragma: Az a szerelem, amelyre minden ember vágyik.
A két fél kölcsönösen, ugyanolyan mértékben a másikra koncentrál, a másik ember boldogsága a kulcs.

Ezek a szerelemtípusok mind-mind keveredhetnek életünkben. Olyanok, mint a lépcsők, amik között le és fel közlekedhetünk, vagy egyszerűen fölfelé vagy csak lefelé.
Azt azonban ne felejtsük el a nagy felfedezések közepette, hogy ezeket az érzéseinket is csupán a hormonok irányítják.
(A cikket beküldte: Illango09)Egy tanácstalan lány története
Történetem a családom és a szerelmem közti viszályról szól, és hogy miért lettem választás elé állítva...ha elolvassátok a történetem, remélem tudtok némi tanáccsal szolgálni, mert úgy érzem, teljesen elvesztem. »

Halál? Elmenetel? Kinek mi...
Halál? Elmenetel? Ki hogy szereti, vagy hát éppen nem szereti ezt senki. Hogy miért éppen erről írok? A napokban az egyik barátnőm szorongva mesélte, hogy a kislánya tinikorba lépve, félni kezdett a haláltól, annak egyáltaláni mibenlététől, szóval úgy az eltávozástól. »
Minden jog fenntartva © 2024, www.testunklelkunk.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) testunklelkunk.hu | WebMinute Kft.