Kategória: A psziché titkai

Stressz ellen egy-két jó tanács

Egyes emberek vég nélkül aggódnak, szoronganak, míg mások látszólag aggályoskodás nélkül élik végig életüket, minden gonddal megbirkózva, ami csak felmerül az életük során. A szorongás a stressz egyik formája.

Egyes emberek vég nélkül aggódnak, szoronganak, míg mások látszólag aggályoskodás nélkül élik végig életüket, minden gonddal megbirkózva, ami csak felmerül az életük során. A szorongás a stressz egyik formája. Csak gondoljunk egy mozgalmas munkahely, okozta folyamatos izgalomra, a család által támasztott követelményekre, személyes elkötelezettségekre, vagy az olyan mindennapos, apró stressz helyzetekre, mint amikor lekéssük a buszt, bennragadunk egy forgalmi dugóban, vagy amit mostanában éltünk át az ünnepekre.
Az adott helyzet okozta stresszre a reakciónk, lehet negatív és védekező, vagy toleráns és alkalmazkodó. Azok vagyunk, amit elnyelünk, magunkba fogadunk..., és bizony a stressz ilyen.
A stressz drasztikusan hat az egészségünkre, megfosztja testünket az alapvető tápanyagtartalékaitól és elnyomja az immunrendszerünket.
Tegyél a szabad gyökök leküzdéséért!
Keveset tehetünk az ügyben, hogy mit lélegzünk be, vagy mit szív fel a testünk a bőrünkön át. Például mennyi klór, jut a szervezetünkbe egy-egy zuhanyozás alkalmával? Vagy hogyan reagál a testünk a légszennyeződésre? Lehet, hogy környezetünket nem befolyásolhatjuk, de azt igen, hogy mit fogyasztunk el, hogy a lehető legegészségesebbek legyünk.
Csökkentsd az élvezeti cikkek fogyasztását!
A csokoládé, cukorka, kávé, tea, alkohol és a vény nélkül kapható altatószerek pillanatnyilag jó megoldásnak tűnhetnek, amikor kivagyunk, de valójában nem megoldják, hanem súlyosbítják a problémát. A stressz kezelésének természetesebb módját kellene inkább választanunk természetes gyógynövény hatóanyagú nyugtató készítményeket . A hangulatunkon pedig javíthatunk a kedélyjavító gyógynövényeket tartalmazó termékekkel.
Hagyd ki a gyorsételeket!
A túl feldolgozott élelmiszerek az emésztőrendszert megterhelik. Tápláld tested egészséges, tápanyagban gazdag élelmiszerekkel, hogy a legmagasabb szinten tudjon teljesíteni minden helyzetben. Ne az édesség után nyúlj, amikor nehéz helyzetekben vigaszt, vagy egy kis támogatást remélsz egy pár falattól, hanem egy táplálóbb de ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú étrendet keress.

Gondoskodj a szükséges folyadékbevitelről!
A vízhiány a testünk első számú stressz forrása. Ajánlatos naponta legalább nyolc nagy pohár vizet meginni
Mozogj
Engedd ki a gőzt! Keress olyan testedzési formát, amely megfelel neked, és végezd rendszeresen. A stressz és a testedzés nem férnek össze, tehát minél aktívabban mozogsz, annál kevésbé lesz a szorongásnak, aggályoskodásnak helye az életedben, és így kiküszöbölheted annak károsító hatásait. Sétálj, kocogj, kerékpározz, jógázz, túrázz, teniszezz, állj be egy röplabda csapatba, vagy ússz. Válassz olyan tevékenységet, amely szórakoztat és motivál.
Nevess!
Milyen gyakran nevetsz igazán harsányan? Add meg magadnak ezt az örömöt legalább naponta egyszer. Nincs jobb a nevetés egész testet megmozgató, bizsergető élményénél. Ráadásul minden alkalommal, amikor nevetsz, nagyon jelentős láncreakciót indul el, amely természetes gyógyító vegyületek termelését váltja ki a szervezetedben.
Tartsd kordában a stresszt!
Sok lehetőség van arra, hogy leküzdjük a stressz negatív hatásait, és a helyzetet uraljuk, mielőtt az uralna minket. Eleinte alkalmazz egyet, vagy kettőt a fenti javaslatok közül, majd bővítsd a fegyvertárad fokról fokra. Minél inkább meg tanulod pozitívan kezelni a stresszt és az életben adódó nehézségeket, annál egészségesebb leszel.
Forumozz!
A mai rohanó életvitelünk nem teszi lehetővé, azt hogy ismerkedjünk, erre tökéletesen alkalmasak a különböző fórumok.
Ha éppen rossz napunk van, stresszesek vagyunk, beszéljük ki magunkból, lehet, hogy ezzel másoknak is segíthetünk, illetve barátokra találhatunk.
(A cikket beküldte: wéva)A testem jelzéseire mi lehet a gyógyír?
Mit tehetek, ha elhízás és pánikrohamok formájában segítségért kiált a testem, de én nem értem, hogy mit szeretne? Hogyan segíthetnék magamon, hogy kikászálódjak a depresszióból, és újra magamra találjak?? »

A legjobb haverom... vagy esetleg mégis több?
Augusztus 1-én kezdődött volna el új életem egy nagyszerű ember mellett, akivel én szakítottam pár hónapja. Ennek apropóján szeretném megosztani a történetemet másokkal arról a régi témáról, hogy férfi és nő között van-e barátság, hol is vannak azok a határok,... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.testunklelkunk.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) testunklelkunk.hu | WebMinute Kft.