Kategória: Egy kis ezotéria

Meditáció

A meditáció évezredek óta szerves része számos vallásnak. Segítségével megszabadulhatunk zavaró, nyugtalanító gondolatainktól. A hindu és a buddhista papok a meditációt a szellemi megvilágosodás egyetlen módjának tekinti. De mi a helyzet az egyszerű emberek körében?

Az agy működésével és funkcióival kapcsolatos kutatások szerint a testgyakorlás megnyugtató hatású, valamint jót tesz a tüdőnek és az izmoknak is. A "futómámornak" nevezett jelenség azért következik be, mert a megerőltető testmozgás miatt az agy endorfint termel. (Az endorfin ópiumszerű hatást kialakító kémiai anyag, "boldogsághormon", amely természetes módon idéz elő feldobott, jó hangulatot.)
Önfejlesztő technikaként sokan alkalmazzák az egyre divatosabbá vált meditációt is. Vannak olyanok is, akik önhipnózissal igyekeznek kiküszöbölni fóbiáikat vagy helytelen beidegződéseiket (például falánkság, körömrágás, fejvakargatás stb.)
A meditáció bonyolult folyamat, nem lehet csak úgy, "egyet gondolok" alapon leülni a szoba közepére és nekifogni. Oktatással sajátítható el, eleinte magyarázatokra, tanácsokra van szükség.
A kezdők első lépésben a légzésre koncentrálnak. Ezt úgy a legkönnyebb megtenni, ha az illető egy elsötétített szobában leül, becsukja a szemét és 20 percen keresztül csakis a légzésére figyel. 20 perc sok idő ahhoz, hogy csakis egy dologra figyeljünk, agyunk automatikusan is más dolgokhoz, gondolatokhoz vezényel, akaratunkon kívül is. Viszont ha a 20 perc alatt a kilégzésnél csak a "ki" szóra, belégzésnél pedig csakis a "be" szóra gondolunk, akkor elérhetjük figyelmünk egy helyben maradását.
Az 1970-es években dr. Herbert Benson tanulmányozta a transzcendentális meditáció művelőit. Ez a fajta meditáció abból áll, hogy az illető bezárkózik egy csendes szobába, becsukja a szemét és magában ismételget egy mantrát, vagyis a meditáció megkönnyítésére szolgáló szót vagy akár hangot. Az eljárás hívei napi kétszer fél órát töltenek el ezzel a meditációval. Dr. Benson vizsgálati alanyainak szívverése és légzése lassult, sok esetben a vérnyomás is csökkent. Meditálás közben ellazultak, de ébren maradtak. Ez az állapot a relaxációs válasz nevet kapta. A magas vérnyomásos betegeknek is ajánlott ez a fajta meditáció.
Fő célja mégsem a gyógyítás, hanem a testi ellazulás, lelki megnyugvás. Ha nem is sokáig, de legalább a meditálás ideje alatt. Meditáció után sokak elgondolkoznak azon, hogy az élet apró örömeit a banális problémák elé kellene helyezzük. Változhat az emberek fontossági sorrendje, hisz felújult testtel és lélekkel másképp vélekedünk egyes dolgokról.
A leírt információkat gondosan tanulmányoztam különböző könyvekben. Egy cikket sem írok a következőkben anélkül, hogy utána ne járjak a dolognak, és legfőképpen olyan dolgokról fogok írni, amelyeknek részese, tanúja, átélője vagyok/voltam.
A meditáció is része volt a napjaimnak, idén nyáron próbáltam ki, mert most volt időm rá. Érettségi közben, után is bevált, mert ha nem is profi szinten mantrák mormolásával meditáltam, eljutottam odáig, hogy a 20 perces légzőgyakorlatot véghezvigyem.
A meditáció után picit frissebbnek éreztem magam, úgy éreztem, hogy megújult energiával folytathatom a napot. Plusz elfeledtette a sok stresszt, ami az érettségivel járt, és amin hála Istennek sikeresen túljutottam.
(A cikket beküldte: tigirl18)Álom-átjáró
Bizonyára nem vagyok az egyedüli emberi lény, akinek van visszatérő álma. Az is valószínű, hogy vannak, akiknek több is akad, mint ahogy nekem. Akár válogathatok is, hogy melyik "leiratával" kínáljam meg a csemegézni vágyó olvasóim. Most fogadjátok szeretettel az... »

Élet a méheltávolítás után
Elsősorban olyan nők tapasztalatait várom, akik átestek ezen a műtéten és sikeresen feldolgozták a történteket és az ezzel járó ürességet. Először is fontosnak tartom leszögezni, hogy eszemben sincs "önsajnálatban dagonyázni". Erős, céltudatos nő vagyok. Az... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.testunklelkunk.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) testunklelkunk.hu | WebMinute Kft.