Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Testünk, lelkünk dolgai

Luca napi jóslatok

A Luca napi székről biztosan már mindenki hallott, amely segít leleplezni a boszorkányokat. De vannak más ehhez a naphoz kapcsolódó szokások, jóslatok is, ezeket gyűjtöttük össze.

Szerelmes jóslatok

A leghíresebb Luca napi szerelmes jóslat a gombócokhoz kötődik. Ezen a napon a lányok a gombócokba papírdarabokat rejtettek, amelyen fiúnevek szerepeltek, majd a gombócokat a forró vízbe dobták. Amelyik gombóc legelőször jött fel a víz felszínére, az rejtette a lány jövendő vőlegényének nevét.

Másképpen is meg lehetett a cédulákra írt nevekkel jósolni a lányok kövendőbelijét. Luca napján 12 cédulát készítettek, 12 névvel. Minden nap egyet elégettek, az utolsó, amelyik karácsonyra maradt jelezte a vőlegény keresztnevét.

A házasságkötés idejére is volt jóslat. A lányok együtt járták a falut, és a disznóólak tetejét megzörgették. Ahányat a disznó a zajra válaszul röfögött, annyi évig kell még várni a mennyegzőre. Ha a disznó csendben maradt, az a közelgő esküvő jele volt.


Termékenységi és időjárási jóslatok

Luca napján kell az idei búzából egy maréknyit egy cserépbe vetni. Karácsonyig langyos, meleg helyen kell tartani és rendszeresen öntözni. A karácsony napjáig kikelt búzaszemek számából a következő évi termésre lehet következtetéseket levonni. Ha minden szem szépen kikelt, akkor bőséges termésre lehet számítani.

Luca napján 12 gerezd hagymát is ki szoktak tenni, sót szórtak beléjük. A hagymák levet eresztettek, ebből vontak le következtetéseket a következő év esősebb hónapjaira vonatkozóan.

Mivel Luxa napjától még 12 nap van hátra karácsonyig, ezeknek a napoknak az időjárását is megfigyelték, és ebből is próbáltak jósolni a következő év időjárására.

Halál jóslatok

Luca napján pogácsát sütöttek. Mindenki egy tollat rakott egy pogácsára, és akinek a tolla megperzselődött, az közelgő halálra számíthatott.


Miért is?
A szeretet nagyon fontos dolog, és kortalan. Szüksége van rá mind felnőttnek, mind pedig gyermeknek egyaránt. A különbség kis és nagy ember között csupán az őszinteségben rejlik. Ők nemcsak kérik, de ontják magukból ezt a kincset, ezért (is) csodáljuk... »

Ütközések, illetve vonzások és taszítások érzelmi életünkben...
Csak egy kis szösszenet arról, hogy milyen sok arca van a vonzalomnak, szerelemnek egy nő életében... Férfiak, akik hatással vannak, voltak ránk és a pont megfelelő férfi kiválasztása és ennek tudatosulása a női agyban (ha egyáltalán van ilyen). »
Minden jog fenntartva © 2021, www.testunklelkunk.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) testunklelkunk.hu | WebMinute Kft.