Kategória: Testünk, lelkünk dolgai

Luca napi jóslatok

A Luca napi székről biztosan már mindenki hallott, amely segít leleplezni a boszorkányokat. De vannak más ehhez a naphoz kapcsolódó szokások, jóslatok is, ezeket gyűjtöttük össze.

Szerelmes jóslatok

A leghíresebb Luca napi szerelmes jóslat a gombócokhoz kötődik. Ezen a napon a lányok a gombócokba papírdarabokat rejtettek, amelyen fiúnevek szerepeltek, majd a gombócokat a forró vízbe dobták. Amelyik gombóc legelőször jött fel a víz felszínére, az rejtette a lány jövendő vőlegényének nevét.

Másképpen is meg lehetett a cédulákra írt nevekkel jósolni a lányok kövendőbelijét. Luca napján 12 cédulát készítettek, 12 névvel. Minden nap egyet elégettek, az utolsó, amelyik karácsonyra maradt jelezte a vőlegény keresztnevét.

A házasságkötés idejére is volt jóslat. A lányok együtt járták a falut, és a disznóólak tetejét megzörgették. Ahányat a disznó a zajra válaszul röfögött, annyi évig kell még várni a mennyegzőre. Ha a disznó csendben maradt, az a közelgő esküvő jele volt.


Termékenységi és időjárási jóslatok

Luca napján kell az idei búzából egy maréknyit egy cserépbe vetni. Karácsonyig langyos, meleg helyen kell tartani és rendszeresen öntözni. A karácsony napjáig kikelt búzaszemek számából a következő évi termésre lehet következtetéseket levonni. Ha minden szem szépen kikelt, akkor bőséges termésre lehet számítani.

Luca napján 12 gerezd hagymát is ki szoktak tenni, sót szórtak beléjük. A hagymák levet eresztettek, ebből vontak le következtetéseket a következő év esősebb hónapjaira vonatkozóan.

Mivel Luxa napjától még 12 nap van hátra karácsonyig, ezeknek a napoknak az időjárását is megfigyelték, és ebből is próbáltak jósolni a következő év időjárására.

Halál jóslatok

Luca napján pogácsát sütöttek. Mindenki egy tollat rakott egy pogácsára, és akinek a tolla megperzselődött, az közelgő halálra számíthatott.


Hogyan lesz az emberből az, amivé válik? (I.)
A cikk ötletét egy fórumkérdés adta: "Szereted a munkádat?" Kapásból azt válaszoltam, hogy nagyon.És tényleg így van. (Vagy mégsem?) Milyen pályát futottam is be? Kislány koromban gőzöm nem volt arról, hogy mi szeretnék lenni. Kézügyességem nem volt, a... »

Vannak kényszeres cselekvéseid, kényszeres gondolataid? 4. befejező rész
A kényszeres zavar egy betegség, ugyanolyan, mint mikor valaki elveszíti az egyik lábát. Ezt a kineziológusom mondta, mialatt arról beszélgettünk, hogy ránk (kényszeresekre) nem vonatkozik a népszerű ezoterikus alaptétel, mely szerint: a gondolataink... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.testunklelkunk.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) testunklelkunk.hu | WebMinute Kft.