Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Nők és férfiak

Akkor változtatok! De hogyan?

Amikor úgy érezzük, hogy nem működik a párkapcsolatunk... Mi lehet az oka? És mit tehetünk? Ezeknek a kérdéseknek járok utána ebben a cikksorozatban. A végére pedig egyértelművé válik, hogy az önismeret az alapja minden párkapcsolatnak. 3. rész

Az eddigi írásokból láthattuk, hogy számtalan dolog befolyásolja párkapcsolatainkat. Ha elgondolkoztál a leírtakon, akkor Te magad is felfedezhetted ezeket a mintázatokat a párkapcsolatodban vagy akár a körülötted élőknél. Lehet, hogy a vita kellős közepén bevillant a kérdés: "Most vajon miről is szól ez a veszekedés?". Na de hogyan tovább?
Sokan erre határozottan válaszolják, hogy "Változtatok!". Igen ám, de ekkor szemben találjuk magunkkal egy, az életünkből már jól ismert helyzettel: nem is olyan könnyű változtatni.
Bizonyára mindenki ismeri azokat a szituációkat, amikor átlátnak már egy helyzetet, tudják is min kellene változtatni, de mégsem történik semmi. Tipikusan ilyen helyzetek az újévi fogadalmak, a fogyókúrák, a munkahelyváltás.
Íme a magyarázat, miért annyira nehéz a változtatás olyan fontos területén az életünknek, mint a párkapcsolat. Fogantatásunk pillanatától kezdve elkezdünk valamilyenné válni. Ebben különösen fontos az első néhány év. Mélyen rögzülnek az érzelmek, amik körülvettek minket, a környezet, ízek és illatok, illetve hogyan bántak velünk. Mindezek szerves részét képezik identitásunknak, éppen ezért ezek a feltételek, melyek között a legkevesebb energia befektetéssel tudunk működni. Legyenek ezek a feltételek pozitívak vagy negatívak, bármilyen irányú eltérés tőlük nagyobb energiát igényel, mint a szokásos viselkedések, cselekedetek fenntartása.
A másik ok pedig, ami miatt nem tudnak egyenrangú kapcsolatok létrejönni, az a szüleinkhez fűződő viszony. Már említettük korábban, hogy bizonyos helyzetekben a szülői mintát vetítjük partnerünkre. Ez esetben olyan partnert keresünk, aki épp úgy bánik velünk, ahogy a szüleinktől megszoktuk. Ez számtalanszor vezet gyermek-felnőtt játszmákhoz, aminek köze sincs a kölcsönös szeretethez.
Mások számtalan dolgot kellett, hogy nélkülözzenek a szüleiktől. Bennük erős vágy él, hogy legyen egy partnerük, aki mindezt a hiányt pótolni tudja számukra. De mivel bennük él az a fájdalom, hogy nem érték meg a fáradtságot a szüleiknek, hogy megkapják a kellő szeretetet, gondoskodást és melegséget, így nem képesek megnyitni szívüket a partnerüknek sem.
Végül pedig vannak, akik harcban állnak szüleikkel.
Az, aki ellenérzést táplál az anyjával szemben, az hasonló érzéseket táplál feleségével vagy éppen önmagával szemben. Illetve fordítva is igaz, aki ellenérzést táplál apjával szemben, az hasonlóan érez férjével vagy éppen saját magával kapcsolatban.
(A cikket beküldte: Lélekhangoló)Az egyik ember, akire az életben mindig számíthatok, a volt férjem…
Sokan furcsán néznek ránk és furcsának is vélik ezt a kapcsolatot, hogyan is lehet az ember jóban válás után a volt férjével, hogyan is lehetséges, hogy nincsenek viták, hogyan is lehet, hogy a férjem és ő szót értenek egymással, és a közös gyermekünk ügyeit... »

Valentin-nap férfiszemmel
Őszintén szólva, úgy veszem észre, a nők nem igazán tudják elképzelni, milyen nehéz ez a nap a férfiak számára. Baráti társaságomban többen rettegéssel várják az év ezen szakaszát, félnek, hogy nem felelnek meg az elvárásoknak és csalódást okoznak a szeretett... »
Minden jog fenntartva © 2021, www.testunklelkunk.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) testunklelkunk.hu | WebMinute Kft.