Kategória: Egy kis ezotéria

A pozitív gondolkodás negatív hatása, avagy: hogyan ne gondolkodjunk pozitívan

Vajon pozitívan gondolkodunk? Biztos, hogy gondolatainkkal azt a végeredményt fogjuk elérni, amire vágyunk? Miért az ellenkező dolog történik sok esetben, és nem az, amit olyan régóta programozunk? Lehet, hogy van valami, amiről még nem beszélt senki? Igen! Arról, hogy pozitív gondolatainknak is lehetnek negatív hatásai.

A pozitív gondolkodásról rengeteg irodalom látott napvilágot. A különböző ezoterikus könyvek és magazinok oldalain nap mint nap találkozunk a pozitív gondolkodás „áldott” hatásaival. Arról viszont nem igen olvashatunk sehol, hogy esetleg a pozitívnak mondott gondolkodásnak negatív hatásai is lehetnek.
Ha gyógyszert szedünk, annak is vannak mellékhatásai amellett, hogy a betegségünket megszüntetheti. A gyógyteáknak is vannak mellékhatásai, igaz ezt kevesen tudják, így mindenki a saját felelősségére vásárolhatja, és fogyaszthatja őket. Akkor miért ne lehetne „mellékhatása” a pozitív gondolkodásnak? Nézzük meg, mit is jelent egyáltalán az, hogy pozitívan gondolkodunk.
Eddigi ismereteink alapján azt jelenti, hogy pozitív megerősítéseket ismételgetünk, és ha kellemetlen helyzetbe kerülünk, vagy ha valaki megbánt bennünket, akkor is mosolygunk, és kedvesen válaszolunk a sértegető félnek. Mindig derűt, és nyugalmat sugárzunk ki, ez által derű és nyugalom fog körülvenni bennünket. Hiszünk abban, hogy minden a lehető legjobban alakul. A pozitív gondolkodás nem ezt jelenti.
A pozitív gondolkodás azt jelenti, hogy tudatában vagyok annak, hogy minden úgy jó, ahogy van. Ez a pozitív gondolkodás igazi fokmérője. Ez nem azt jelenti, hogy mindent szépnek gondolok, és a problémákat a szőnyeg alá seprem. Azt jelenti, hogy felismertem a látszat mögött húzódó valóságot.

Fontos megemlítenünk néhány dolgot a pozitív gondolkodás kapcsán.
1. a megerősítésekben alkalmazott szavak hatása
2. a pozitív gondolkodás, mint az elfojtások forrása
3. a negatív gondolkodás pozitív hatásai
4. ki az, aki pozitívan gondolkodik: az „én”, vagy az „ÉN”
5. amit szeretnék elérni a pozitív gondolkodás révén, lehet, hogy árt nekem

Vizsgáljuk meg kicsit bővebben a felsorolt szempontok alapján a pozitív gondolkodást.

Az első pont a szavak ereje. Semmi baj nincsen, ha te hiszel a megerősítések ismételgetésében. Ismételgess. Nagyon vigyázz azonban arra, milyen szavakat alkalmazol. Vegyünk egy példát, amikor azt programozod, hogy „szeretem önmagam”. Hiába hangzik pozitívan ez a megerősítés, semmi hatása nem lesz, ha neked a „szeretet” szóhoz tudattalan negatív élmények kapcsolódtak.
Nézzünk erre egy példát. Ha egy gyermek szülei állandóan veszekednek (esetleg tettlegesség is előfordul), miközben a gyereknek azt mondják, én „szeretem” az édesanyádat illetve édesapádat, a gyerekben tudattalanul negatív cselekmények és érzések kapcsolódnak a szeretet szóhoz. Ennek hatására, amikor a gyermek felnőtt korában rendszeresen ismételgeti a „szeretem magam” megerősítést, a testében feszültség keletkezhet. A negatív energiák eredményeképpen nem gyógyulni fog, és nem fogja magát jobban szeretni, sőt! Egyre többször kerülhet konfliktusba önmagával.
A tudatalattija „tudja” hogy valójában nem szereti saját magát, és utálja a szeretet szót, mert negatív gyerekkori élmények kapcsolódtak hozzá, ezért ez a szó, ellentmondást és szorongást válthat ki belőle.
A szavakhoz tudattalanul kötődő negatív érzések, mint „káros vírusok” működhetnek. Ezek a negatív hatást kiváltó szavak az ún. „lelki vírusok”. Bármelyik szép, kellemesen hangzó szavunk lehet ilyen lelki vírus. Mielőtt elkezded a programozást, vizsgáld meg, hogy az adott szó mit vált ki belőled. Bárhol feszültség keletkezik a testedben, ne alkalmazd tovább! Vigyázz, mert például a „gazdagság” és „pénz” szavakkal közel sodorhatod magad az elszegényedéshez, ha bármilyen okból kifolyólag negatív érzelmeket csatoltál ezekhez a szavakhoz. Valójában nem is az a fontos, hogy az adott szó, pl. ha több pénzt szeretnél, kapcsolatban legyen a pénzzel.
Olyan kifejezést kell találnod, ami benned kellemes érzést kelt, és a képzelete/gondolata örömmel tölt el. Lehet ez bármi, akár egy hely is, ahol egy kellemes és feledhetetlen nyarat töltöttél el. Ha erre gondolsz, a boldogság érzése fog hatalmába keríteni, és testedben máris elindulnak az öngyógyító folyamatok.
Nem csak a gyógyulást érheted el, hanem azt is, hogy a rezgésszinted megváltozása által anyagi gazdagságot és pozitív eseményeket vonzol magadhoz. Hisz csak azt vonzhatjuk be az életünkbe, amire rezonánsak vagyunk.
A hétköznapi életben is megfontoltan kellene alkalmaznunk a különféle szavainkat.
A beszédünkben használt szavak, és kifejezések változása jellemzi azt, hogy éppen milyen az adott kor és a gondolkodás viszonyulása különféle helyzetekhez. Ez alatt a következőt értjük. Régebbi korokban, ha valaki gyermeket várt, azt mondták: áldott állapotban van. Ma azt mondjuk: „terhes”. Az áldott állapot megnevezése világosan jelezte, hogy régen a gyermekvállalást áldásnak tekintették. Napjainkban, pedig ez a várandós állapot terhet (gondot) jelent.
Ezt alátámasztja az a tény is, hogy egyre kevesebb a születések száma. Amikor tehát pozitívan szeretnénk gondolkodni, emlékezzünk arra is, hogy szavainkkal mit fejezünk ki.

A második pont, amiről szintén keveset hallhatunk, hogy a pozitív gondolkodás neurózist okozhat. Amit te pozitív gondolkodásnak hiszel, az lehet egyszerűen egy elfojtás. Azt hiszed, ha nem mutatod ki a haragod, a megbántottságod, a szomorúságod, akkor pozitív vagy.
Ez csak a látszat. Valójában, sokszor elfojtod az érzelmeidet, és megmagyarázod magadnak, hogy nem is bántottak meg, mert téged már nem lehet megbántani, annyira „pozitív” vagy. Mikor mélyebben magadba nézel, látni fogod, hogy ezek az érzések benned tombolnak, és csak arra várnak, hogy valahol kiutat találjanak a testedből. Meg is találják, valamilyen pszichoszomatikus betegség formájában. Csodálkozol, miért fáj a fejed, miért ég a gyomrod, miért magas a vérnyomásod. Mindez csak pozitív gondolkodásod által elfojtott érzelmeid „mellékhatása”. Ruediger Dahlke Sorsfordulók című könyvében olvashatsz bővebben erről a témáról.

Fentiekből következik harmadik pontunk: a negatív gondolkodásnak is lehetnek pozitív hatásai. Elsősorban az, hogy a romboló érzelmek nem maradnak a testedben. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy ha haragos vagy, verj meg valakit, vagy lépj fel támadólag és használj trágár szavakat. Egyszerűen vezesd le a felgyülemlett feszültséget úgy, hogy megéled az érzelmeidet, nem utasítod el őket. Ha kell, fogj egy párnát, és püföld, ameddig jól esik. Vagy vágj földhöz valamit. Menj ki az erdőbe és üvölts torkaszakadtából, vagy ha kell, vegyél egy bokszzsákot, és püföld naponta. Meglátod, sokkal jobban fogod érezni magad.

Talán a legfontosabb pont a negyedik: „ki” az, aki pozitívan gondolkodik. A kicsi „én”, a hétköznapi énem, vagy az „ÉN”, a felsőbb énem. Nevezhetem ezt akár tudatalattinak is. Más folyamat zajlik a felszínen, és más a mélyben. Lehet, hogy én gazdagságot akarok programozni, de belül nem hiszek benne, hogy ezt meg tudom valósítani. Nem hiszem el, hogy képes vagyok rá, nem bízok magamban. Ezért történik, hogy a súlyos betegek egy része meggyógyul, más részük, pedig hiába tesz meg mindent, akkor is meghal. A döntés a tudatalatti kezében van. A tudatalatti legtöbbször felülírja a tudat döntéseit. Komoly és folyamatos munkát igényel, és szakember segítsége is szükséges lehet hozzá, hogy megismerkedj tudatalattid tartalmával. A tudatalattid tartalmazza az elfojtott, elfeledett dolgokat, melyekkel az adott időpontban nem biztos, hogy szembe tudsz nézni. A tudatalatti idő előtti megbolygatása tehát nem veszélytelen folyamat.

Végül, de nem utolsó sorban az ötödik pont a SORS kérdése. Hiába kívánsz bármit, ha az nincs benne a sorsod forgatókönyvében, nem fogod megkapni. Gondolkodhatsz pozitívan, ismételgethetsz reggeltől estig megerősítéseket, a kívánt dolog, esemény nem fog megjelenni az életedben. Vagy ha mégis, akkor lehet, hogy később bánni fogod, ami megtörtént. Néha sorsunk óv meg bennünket attól a hibás döntéstől, amit elkövetni készülünk. Lehet, hogy az a dolog, amit szeretnénk, hosszabb távon nem válna előnyünkre. Leállna a fejlődésünk, az életünk más irányt venne. Képzeld csak el, hogy hány olyan nagy alkotás született, melyet alkotója szegénységben hozott létre. Ha gazdagság vette volna körül, lehet, hogy soha nem születik meg az alkotás. Figyelmét a pénz és a könnyű élet kötötte volna le. Mikor életünk letér a helyes útról, a sors előbb utóbb megteremti a körülményeket, hogy változtatni kényszerüljünk az eddigi életmódunkon. Ezért mielőtt elkezdjük a pozitív gondolatok alkalmazását, gondoljuk át az élethelyzetünket. Lehet, hogy a megoldás a szemünk előtt van, csak vonakodunk megtenni azt a bizonyos lépést.

Amint láttuk a pozitív gondolkodás összetett dolog. Továbbá, a pozitív megerősítések csak egy részét képezik a valódi és belső pozitív (tudattalan) gondolkodásnak. Akár negatívak is lehetünk megnyilvánulásainkban, ha belül biztosak vagyunk abban, hogy a problémát megoldjuk, elképzelésünket siker fogja koronázni. Személyiségünk belső (tudattalan) attitűdjének pozitívvá válása okozhatja az igazi áttörést.
Meg kell értenünk azt, hogy az életünkben minden okkal történik. A jó és a rossz is. Ha betegek leszünk, alkalmazhatunk megerősítést és elképzelhetjük magunkat egészségesen, de ez nem elég. Ha a problémánkra nem felülről tekintünk rá, a megfelelő pozitív programozással (a helyesen megválasztott szavak ismétlésével) esetleg közérzetünket fogjuk javítani. Ebben a rövid kis írásban, új megvilágításban vizsgáltuk a pozitív gondolkodás kérdését, ami jelzi, hogy mivel többek vagyunk az anyagi testünknél, ezért pozitív gondolkodásunkat is magasabb szinten kell értelmezni. Az pozitív gondolkodás „valódi” negatív hatását az okozza, ha megrekedünk az anyagi szinten. Észre kell vennünk a látszat mögött rejlő valóságot. Meg kell látnunk a problémában sorsunk jelzéseit, hogy valahol letértünk az utunkról. A pozitív gondolkodás azt is jelenti, hogy pozitívan fordulunk a sors felé. Tudatában vagyunk annak, hogy sorsunk nem hagy cserben bennünket. Életünk irányítását sokszor jobb átengednünk azoknak a magasabb erőknek, melyek tudják, hogy mi a megfelelő nekünk. Kérhetünk, de nyitva kell hagyni a kapukat. Ne határozzuk meg, hogy mikor és milyen úton jussunk el a célunkhoz. Úgy próbáljuk meg irányítani sorsunkat, hogy összhangban maradjunk az univerzum törvényeivel. Célunk elérni azt a tudati szintet, hogy azt merjük mondani: igen, én ezt szeretném! De legyen meg a TE akaratod is!
(A cikket beküldte: Tündér69)Meditáció
A meditáció évezredek óta szerves része számos vallásnak. Segítségével megszabadulhatunk zavaró, nyugtalanító gondolatainktól. A hindu és a buddhista papok a meditációt a szellemi megvilágosodás egyetlen módjának tekinti. De mi a helyzet az egyszerű emberek körében? »

"Védd magad! Méginkább." II/1.
Itt ez a nagy ház. Én meg… egyetlen éjszakát sem merek közös fedél alatt eltölteni vele. Ez borzalmas. A száz kilométernyi távolság tőle… az már megnyugtató. Kevesebb nem. Hát így kell lennie? Volt anyám és sohasem volt. Van húgom és mégsem lehet... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.testunklelkunk.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) testunklelkunk.hu | WebMinute Kft.