Kategória: Testünk, lelkünk dolgai

A jelnyelvről és használóikról

A jelnyelv a vizuális kódrendszerek egyik legfejlettebb formája, amelyet a siketek használnak. Az 1960-as évek óta a szakemberek már önálló nyelvként kezelik. Bizonyított, hogy a jelnyelvnek is van egy sajátos hangtana, alaktana és mondattana. Általában az adott nyelv nyelvtani sajátosságai jellemzik a jelnyelvet. Szókincse pontos nyelvtani szabályok szerint rendeződik, így annak nyelvjárásai is lehetnek.

Mindenki látott már siketeket, nagyothallókat, amint gyors kézmozdulatokkal, hangtalanul kommunikálnak. Ez a jelnyelv. Nem mutogatás, nem pantomim, hanem egy szép, önálló kifejezésmóddal, nyelvtannal rendelkező, vizuális-taglejtéses nyelv, melyet a siketek közössége használ. Ezért aztán nem lehet azt mondani, hogy a jelnyelv a beszélt nyelv jelelt változata, és éppen úgy nem lehet jelnyelvről beszélt nyelvre lépésenként fordítani, ahogy egy beszélt nyelvet sem lehet szóról-szóra átültetni egy másik beszélt nyelvre. A jelnyelv nem nemzetközi, egyes jelek azonban mindenféle nemzetiségű siket számára ugyanazt jelentik, például: enni, aludni...stb. Ebből következik, hogy bár nem nemzetközi nyelv, a jelnyelv kiválóan alkalmas arra, hogy a különböző nemzetiségű siketek könnyebben megértsék egymást, mint a hallók.

A jelnyelvet használó emberekről

Beszéljünk a siketekről mint személyekről. Először is tisztázzuk, hogy a siket, vagy a nagyothalló nem SÜKET. Nem is SÜKETNÉMA, és nem NÉMA, hanem a magyar társadalom teljes jogú állampolgára, aki hivatalosan fogyatékkal élő személyként van nyilvántartva. Egyesek tévhit-özönével ellentétben a siketek képesek autót vezetni (semmivel sem rosszabb mutatókkal, mint a hallók), vezető beosztásban dolgozni, s az élet bármely területén képesek helytállni.
A legtöbb siket ember nem úgy tekinti a siketségét, mint egy fogyatékosságot, vagy mint egy megszüntetendő problémát. Sokuk számára inkább egy "állapot", mely része egy olyan kulturális tapasztalatnak, amelyet barátaikkal - siketekkel és hallókkal - közösen tapasztalnak meg, illetve élnek át.
A siket kultúra egyfajta közösség megtapasztalása, illetve megélése siket emberek között. Ez a kulturális tevékenység magába foglalja a Magyar Jelnyelvet (HSL= Hungarian Sign Language), melyen a kommunikáció zajlik; információ közlését olyan forrásokról, amelyek gazdagíthatják a siket emberek életét; színi események eljátszását és látogatását, amelyeken nem hangzik el hangos szó. Másrészt magába foglalja a siket emberek számára fontos példaképekről és eseményekről alkotott vélekedést, valamint a siket élettapasztalattal kapcsolatos viccelődést.
Mindannyian a magunk módján teszünk bizonyos dolgokat, és ez alól a siket emberek sem kivételek.

A siket emberek különböző módokon kommunikálnak, számos faktortól függően. Ilyen faktor lehet: az életkor, amikor a siketség kezdődött, a siketség típusa, a nyelvi készség, a hallásmaradvány mértéke, a szájról olvasási készség, a beszédkészség, a személyiség, a családi környezet, az iskolázottság foka, intelligencia és a személyes preferencia.
Néhány siket személy csak a beszédet, vagy csak a jelnyelvet használja, ill. a jelnyelv, az ujj ABC, a beszéd, vagy írás, ill. a testbeszéd és az arckifejezés egyfajta kombinációját. A siket emberekkel számos módon kommunikálhat. A kulcs annak a felismerése, hogy a technikák mely kombinációja a célravezető az adott siket személyekkel.
Ne felejtse el, hogy nem az a fontos, hogy ki milyen módon cserél gondolatokat, hanem az a tény, hogy ez egyáltalán megtörtént!


SZEPTEMBER UTOLSÓ VASÁRNAPJA – A HALLÁSSÉRÜLTEK VILÁGNAPJA

Végül egy kis lírai vallomás …

VAS ISTVÁN: A SÜKETNÉMA KISLÁNY
(részlet)
[…]
Ó, milyen volt a mosolya! Akárcsak
a kihűlt láva-táj szüret előtti,
Kínálkozó, önfeledt ragyogása,
A földi boldogság ígérete.
Kérdő szeme, kérdőn kinyújtott ujja
sem volt már gyermeki, hanem a minden
Titok előtt fájó kíváncsiság.
Ha nemet intett, maga a titok,
A szerelem volt, az elérhetetlen,
A nemet mondva is fájdalmas, édes,
Minden, amit az élet megtagad,
A meg kell halni termékeny tudása.
És az igen! ahogy valakihez
Odaszaladt, kezét kezembe adta,
Tekintete, a nyílt, a védtelen,
Ajándék volt, biztonság, bizalom,
Hogy ember és ember közt van remény.
[…]

Felhasznált oldalak:
jelesnapok.neumann-haz.hu
tolmacsszolgalat.fw.hu
hu.wikipedia.org
(A cikket beküldte: PannikaM)Élni akarok! - 2. rész
Mi történt velem? Mi ez az elszántság? Mire is irányul valójában? Mit akarok evvel az emberfeletti, új, eddig nem tapasztalt belső erőfeszítéssel elérni? Miért nem adom fel, amikor ez sokkal könnyebb volna? …meghalni… milyen egyszerű lenne… mindehelyett… »

2012 lehetőségei – Az önkifejezés
2012-ről oly sokféle cikket lehetett olvasni az elmúlt hónapokban, és most végre itt van; teljes valójában élhetjük, tapasztalhatjuk meg erejét ennek a sok lehetőséget rejtő MOST-nak. Hogy ki mit kezd az életével, mindenkinek egyéni döntése, de nem árthat... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.testunklelkunk.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) testunklelkunk.hu | WebMinute Kft.