Kategória: A psziché titkai

Vannak kényszeres cselekvéseid, kényszeres gondolataid? 2.

Ott hagytam el múltkor, hogy átmentem a háziorvoshoz. Miközben vizsgált, beugrott, hogy nekem olyanom van, mint a Monknak. Na, akkor gyorsan megírta a beutalót az Ideggondozóba. Hazarohantam, rávetettem magam a netre, mert múltkor, mikor a paranoiát olvastam, föltűnt az a szó, hogy kényszerbetegség. Rákerestem, és ott volt minden! Életem átka, és legszebb pillanataim megkeserítője, szóról szóra! 17 éves korom óta üldöz engem, és most tudom meg 31 évesen, hogy ez egy nyavalya, ami rajtam kívül még milliókat érint.

Kicsit tájékozódtam (15 perc van egy betegre, illetve december 12-re kaptam időpontot) a TB-s rendelés felől. Így kerestem egy maszek pszichológust. Ő egy pszichiáterhez irányított. Novemberben és december elején voltam nála, beszélgettünk a gyerekkoromról.
Elkezdtem szedni a gyógyszert, kicsit jobban lettem, aztán vártam, és fohászkodtam a Karácsonyi Angyalkához, hogy csináljon már valamit.
Január elején beszédelegtem a Megyei Könyvtárba, mondom, hátha valami csoda történik, ha nem is használ, nem is árt. Ja, meg hogy megnézzem, hogy az az új kényszerbetegség könyv megvan-e nekik, amit most rendeltem a neten.
Nézegetem a pszichológia polcot, és hoppá, ki van írva egy szerény-kopott kis könyvre: Rögeszmés-kényszeres betegség. Na, viszem is a pulthoz, azt mondja a nő, hogy ez olvasótermi, csak véletlen került ide. (Érted, "véletlenül”...hehe.)
Mondom, nem baj, visszaviszem az olvasóterembe, hát ott a pultos rákérdez: - Ki akarja vinni ma estére? Mi az, hogy! 10 körömmel kaptam utána. Ki is olvastam aznap este.
Le van benne írva egy csodálatos módszer, ami egyedül gyógyítja a kényszerbetegséget, ez a kognitív viselkedésterápia. (Kicsit a Pethő-módszerre hajaz.)
Ez az egyetlen ilyen könyv a magyar piacon, 20 éve fordította le egy pszichológusnő, de még ezt sem ismerik sajna a magyar orvosok. Ő mondta, mikor fölhívtam.
Elkezdtem csinálni belőle a gyakorlatokat, kerestem Pesten egy specialistát, és vért izzadtam.
A módszer lényege:
1. Tünetnaplót kell vezetni egy héten át.
2. Miután föltérképezted a kényszereidet, sorrendbe kell őket állítani.
3. Ezután a legnehezebbel kell elkezdeni a leépítést.
Példa: 10. kényszercselekvésem: Visszamegyek ötször ellenőrizni a zárat.
Feladat: Egyszer ellenőrzök, és slussz. Elindulok. Rámtör a para. Izzadok. Nem mehetsz vissza!!! Félni fogsz - éld bele magad! Betörnek a betörők, a vízforraló kigyújtja a házat, stb. Hidd el, a félelem egy idő múlva alábbhagy! És lőn.
1. kényszergondolatom: Elmulasztottam a feladatom, ezért valami rossz fog történni.
Feladat: Mi az a rossz? Összedől a ház. Képzeld el! Potyognak a téglák, száll a por, recsegés, jajgatás stb. Egy idő után hozzászoksz a képhez, és csökken a félelem. És lőn.
Nem vagyok 100%-os, de sokat javultam. Itt tartok most.
(A cikket beküldte: rizsa31)Hogyan éljük túl a locsolkodást?
A legtöbb nő a szíve mélyén rettegve várja a húsvét hétfőt. A locsolkodás miatt persze, amikor a nyakába zúdul tengernyi parfüm, puszta szeretetből és figyelmességből. Elhárítani a sértődés veszélye nélkül nem lehet. Pedig van menekvés! »

Numerológia – Számok és a hivatás
A numerológia, más néven számmisztika, egy tükör. A nevünk betűi - helyettesítve a hozzájuk rendelt számokkal - megmutatják milyenek is vagyunk; utalnak általános jellemünkre, képességeinkre, velünk született tulajdonságainkra. A születési dátumunkból pedig azt... »
Minden jog fenntartva © 2022, www.testunklelkunk.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) testunklelkunk.hu | WebMinute Kft.