Kategória: A psziché titkai

Telefonos segítség

Én most egy olyan dologról akarok írni, ami már nagyon sok embernek segített, amikor egyedül maradtak a gondjaikkal. Biztosan Te is érezted már úgy, hogy nem figyel oda rád senki, hogy nincs, aki meghallgatna, aki beszélgetne veled.

Talán egy csomó elképzelésed van arról, milyen lehet egy telefonos lelkisegély szolgálat. Sokan úgy gondolják, oda csak "bolondok" telefonálnak, vagy azok, akiknek senkijük nincs. De ez nem így van.

Bárki érezheti úgy, hogy az adott problémáját nem tudja, nem akarja elmondani senkinek, mert esetleg kinevetik, cikizni fogják. Bizonyos dolgokról pedig úgy gondolhatjuk, nem tartozik a környezetünkre, mert pont velük kapcsolatos, vagy annyira intim, hogy nem szívesen beszélünk róla.

A telefonos lelkisegély szolgálatnál egy idegen ül, aki nem tudja, hogy ki a telefonáló, így nincsenek előítéletei, és később sem tud visszaélni azokkal a dolgokkal, amiket elmondtál neki. Telefonon könnyebb beszélni egy csomó mindenről. Nem látszik az arcod, ha irulsz-pirulsz, és kimondhatóvá válnak eddig ki nem mondott titkok is.

Miről beszélgethetsz? Bármiről, ami Neked fontos, ami szorongást okoz, félelmet kelt benned, vagy amit szeretnél megosztani valakivel.
Telefonálhatsz családi problémák esetén, ha a szüleiddel nem jössz ki, ha testvérharcok dúlnak, ha veszélyben vagy, mert bántanak szavakkal vagy tettekkel, ha nem értenek meg, ha válnak a szüleid, ha költözködtök, és ez megvisel, stb.
Telefonálhatsz iskolai vagy munkahelyi gondok miatt, ha Te vagy a fekete bárány, ha nem jössz ki a tanáraiddal, a főnököddel, a társaiddal, ha nincs, aki megértsen.
Beszélgethetsz párkapcsolati kérdésekről is, ha bántottak, elhagytak, ha Te szakítottál, ha közbejött egy harmadik, ha megromlott a kapcsolat vagy éppen ismerkedési nehézségeid vannak.
A telefonszolgálat munkatársával a szexualitásról is lehet beszélni, ha az első alkalom előtt állsz, ha valami nem működik a szexben, ha kérdéseid merültek fel a fogamzásgátlással vagy az AIDS-megelőzéssel kapcsolatban, ha a saját nemedhez vonzódsz, ha olyasmi történt, amit nem szerettél volna.
Elmondhatod a veszteségeidet is, ha magányos lettél, ha elhagytak, ha meghalt valaki, aki közel állt hozzád, ha vége lett valaminek, ha rossz élményed volt, őszintén beszélgethetsz róla.
Szóba hozhatod, ha káros szenvedély rabja lettél, ha kipróbáltad a kábítószert, ha dohányzol, és ez zavar, ha mértéktelenül iszol, ha nem bírod abbahagyni a szerencsejátékokat vagy épp a számítógépezést.
Elmondhatod, ha nem vagy elégedett magaddal vagy az életeddel, ha kilátástalannak érzed a helyzetedet, telefonálj és beszélj róla!

A Pécsi Ifjúsági Lelkisegély Szolgálat egy ilyen segítő hely. Megértő és segítőkész ember ül a telefon másik végénél, aki csak a hívóra figyel, és meghallgatja.

A 06-80-505-002 számon hétfőn, kedden, szerdán és pénteken 18.00 és 20.30 között hívható vezetékes telefonról és T-Mobile-ról. Nem baj, ha messzebb laksz, a szolgálat bárhonnan elérhető Magyarországon belül.

A Pécsi Ifjúsági Lelkisegély Szolgálatnak honlapja is van: www.pecs.gyitosz.hu

(A cikket beküldte: PILSZ)Milyen akar lenni a nő?
Úgy gondolom, a nőknek két csoportja van: akik már elégedettek magukkal és akik még nem. Úgy érzem, ez utóbbiak vannak többségben, és én is közéjük tartozom. De vajon milyenek akarnak lenni a nők? Kiváló családanyák? Tökéletes háziasszonyok? Csábító démonok? Netán minden egyben? »

Én felejtettem, de a szívem?
Nem volt harmonikus kapcsolatunk, még csak kapcsolatunk sem volt, de szerettem, hihetetlen nagy szerelemmel, odaadással, önzetlen, viszonzatlanul. És imádtam, imádtam akkor is ha megbántott, ha nem jött el, ha csalódtam, imádtam, imádtam, szerettem. Úgy érzem,... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.testunklelkunk.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) testunklelkunk.hu | WebMinute Kft.