Kategória: Testünk, lelkünk dolgai

Szerelem - család - barátság

Három érzelmi kapcsolatunk van; szerelem, barátság és a család. Megfigyeléseim szerint ugyan változó ezek súlya az egyes emberek életében, de az szinte általánosan megállapítható, hogy a barátság mindig háttérbe szorul.

A társadalomban számos probléma jelentkezik, amelyek közül egy az emberi kapcsolatok hiánya. Ennek többek között az az oka, hogy az internet elveszi a teret a személyes kapcsolatok kialakításának lehetőségétől, valamint ennek következtében az emberek annyira megszokják a biztonságos monitor védelmét, hogy elfelejtik, hogyan is kell bánni az embertársaikkal.
Kutatóember lévén kutatást végeztem a címben megnevezett 3 kapcsolatra.
Sajnos nem kaptam negatív eredményeket. Sokan azt gondolják, hogy az már barátnak számít, ha valaki segít a másiknak, vagy hogy beülnek valahova egy pohár sörre. Amikor mélyebb vizsgálatot kezdeményeztem, kiderült, hogy valójában az emberek pont így definiálják a barátságot.
A valódi barátság ezzel szemben kivételes dolog; még ritkább, mint a szerelem. Ennek legfőbb oka, hogy az emberek jó része képtelen barátként viselkedni. Belénk van kódolva, hogy nem létezik barátság, kiváltképp fiú-lány között. A legtöbben az érzelmek megváltozásától tartanak, vagyis, hogy az egyik fél előbb-utóbb mást akar, mint barátság. Ennek legfőbb oka az, hogy a magyar lakosság érzelmes nép és nincs kontrollképessége. Véleményem szerint csak azok képesek igazi barátságot kialakítani, akiknek a lelki állóképességét kifejező AQ-mutatója magas. Sajnos ez a lakosság kis %-ára jellemző csak.
Ugyanakkor a barátság nem csak a kezdeti előítéletesség próbálja eltiporni.
Megfigyeléseim szerint akkor derül ki, hogy egy személy számára mennyire fontos a barátság, amikor van szerelme. Mivel EQ>AQ a legtöbb ember esetében, gyakorta a baráti kapcsolatok elhanyagolását vonja magával a párkapcsolat kialakulása. A pár gyakorta mögöttes önzéssel is kezeli párját és sokszor nem nézi jó szemmel, ha nem vele van, amikor épp szabad lenne. Ez kiváltképp akkor igaz, ha a barát ellenkező nemű. Ennek a döntésnek ugyanakkor számos érzés áll a hátterében; a bizonytalanság, a félelem és az önzés.
A barátság kialakulásának véleményem szerint a kor függvényében eltérőek az esélyei. Gyermekkorban még túlságosan anya-központúak az emberek nagy része. Kamaszkorban gyakorta a hormonok változásának következtében a fiatal legtöbb energiája a változások kitapasztalására megy el. A 17-24 éves korosztály az, ahol még nem beszélhetünk sokszor komoly elköteleződéstől és a legönállóbbak. Később a szerelem kiirtja a barátság egyik felét, míg a baráti kapcsolatok halálát a családalapítás jelenti. Akinek családja van, a legritkább esetben rendelkezik szigorú értelemben vett barátokkal, hiszen "nincs ideje" rájuk. Márpedig a kapcsolatokat fenn kell tartani, amelyhez sok időre és energiára van szükség.
Egy 2007-es kutatás kimutatta, hogy a legtöbb ember 4-8 barátot számlál, azonban úgy vélem, hogy ez túlzó. A kapcsolatok fenntartása oly annyira idő- és energiaigényes, hogy egy komplex kapcsolati hálóval rendelkező embernek maximum 3 igazán erős baráti kapcsolata lehet. Azok, akik ennél magasabb számot vallanak, feltehető, eggyel sem rendelkeznek.
Végezetül megemlíteném; úgy vélem, hogy a barát testesíti meg a legerősebb elfogulatlan kapcsolatot. A barát képviseli az eszet, míg a szerelem és a család a szívet. Éppen ebből következően a barátság mindenképp jóval értékesebb, mint ahogy azt napjainkban kezelik, ugyanis helyettesítője nincs; a szerelem nem pótolhatja a barátságot. Továbbá a baráti kapcsolatok elválasztása a haverságtól, spanoktól, érdekkapcsolatoktól kulcsfontosságú, amelyet mindenkinek magának kell elvégeznie.
Az emberi kapcsolatok a jövő kulcsát képezik, ha nincs kapcsolat, elvesznek az emberi értékek.
(A cikket beküldte: sinobiiai)Próbáld ki az életem!
Megnézem a mai fiatalokat, és elgondolkodom, hogy legtöbbjüknek semmi gondjuk nincs. Tanulnak, ameddig csak lehet, a szülők eltartják őket, megcsinálnak helyettük mindent, és olyan sokára lépnek ki a nagy betűs ÉLETBE. Nálam sajnos nem így történt. Ha érdekel olvasd el! »

Bedarál a város ...
Egyszer fent, egyszer lent, hát most épp lent, tudom akkor ettől csak jobb lehet, de max a hangulatom, kedélyállapotom fog változni, a kézzel fogható, tárgyilagos valóság nem, legalábbis egyelőre nem. Ez nem egyszerű, van egy olyan mondás, hogy "Fáradt jót, új... »
Minden jog fenntartva © 2023, www.testunklelkunk.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) testunklelkunk.hu | WebMinute Kft.