Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Testünk, lelkünk dolgai

A kivétel erősíti a szabályt - vagy mégsem?

„A kivétel erősíti a szabályt!” Ezt a mondást mindannyian ismerjük és gyakorta használjuk. De vajon elgondolkodtunk-e már rajta, hogy ez a megállapítás valóban azt jelenti-e, amit az átlagember gondol róla?

A logika azt diktálja, hogy éppen ellenkezőleg: a kivétel gyanút kelt minden logikusan gondolkodó emberben, hogy valóban érvényes-e az említett szabály? Vagyis ezt a szállóigepanelt nap mint nap illogikusan használjuk.
Kevéske latin tudásunkban kutakodva e híres szállóige így hangzik az eredetiben: exceptio probat regulam. Csakhogy van ám a latin probo, probare, probavi, probatus igének egy nagyon is magyaros jelentése: „próbára tesz”. Nos, ez a szinoníma éppen a mi tételünket bizonyítja, vagyis azt, hogy a kivétel nem erősíti, hanem – éppen ellenkezőleg – próbára teszi a szabályt.
Hogy például a gépkocsikra utaljunk, a próbapályán az újonnan kifejlesztett modell nem azt hivatott bebizonyítani, hogy milyen szép és hibátlan, hanem azt, hogy egyáltalán megfelel-e az elvárt követelményeknek? Ugyanez a helyzet a pudinggal is: a puding próbája az, amikor megesszük.
És itt van még például Sir Arthur Conan Doyle híres magándetektívje, Sherlock Holmes is, aki így szól doktor Watsonhoz „A négyek jele” című vérfagyasztó novellájában:
- Kedves Watson! Én sohasem teszek kivételt, mert a kivétel cáfolja (disproves) a szabályt!
A nagyhírű detektív megalkotója, azaz Sir Arthur tehát nagyon is tisztában volt a „probat” eredeti jelentéstartalmával. A mostani jelentést a mondás egyik variációja tükrözi: exceptio confirmat regulam. Ez már valóban annyit tesz: a kivétel erősíti a szabályt. Pedig hát valójában – gyengíti!
(A cikket beküldte: Librigabi)Az igaz barátság létezik?
Kisgyermekkorban sok-sok barátság születik, úgy gondoljuk sokáig, ez így is marad, ők lesznek a legfontosabbak a szülők, rokonok után, nincs akadály mi eltántoríthatna a többi pajtástól. Felnőtt fejjel persze már egész másképp gondolkodom... »

Házasság és gyerek nélkül párkapcsolatban élni...
Hiába vagyok szerelmes, már nem vágyom se házasságra, se gyerekre... Igazából csalódtam és mostmár csak azt szeretném, ha lenne egy normális kapcsolatom, ahol élvezhetem a párom társaságát, a közös programokat, és az intimitást. Még akkor is, ha ennél tovább nem jutunk soha... »

Minden jog fenntartva © 2020, www.testunklelkunk.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) testunklelkunk.hu | WebMinute Kft.